relatietherapie, coaching, mediation, den haag
coaching,relatietherapie,mediation, den haag

Fragmenten uit: ‘Hebben mannen gevoelens?

Geschreven door Bert Ruitenbeek (gepubliceerd december 2015)

 

Hoofdstuk 1 Inleiding

Beste lezer,

‘Hebben mannen gevoelens? Dit boek gaat over mannengevoelens. Hebben mannen dan gevoelens? Ja.

Heeft het zin om dit boek dan nog te lezen? Als je geïnteresseerd bent in mannen en met mannen wilt omgaan: Ja

Het doel van dit boek is om meer inzicht te geven in hoe en wat mannen voelen.

Tevens wil ik met dit boek manieren aanreiken om de gevoelens van mannen in allerlei relaties beter bespreekbaar te krijgen.

Over het beeld op de cover

Ruim tien jaar geleden volgde ik een cursus beeldhouwen in Carraramarmer. Ik leerde de vorm te bevrijden uit de ruwe steen; een hele klus. Vooral als je denkt dat jij de vorm, die je wilt, kunt opleggen aan de steen. Veel van mijn medecursisten dwongen het materiaal in de door hen vooraf bedachte vorm. Dat gaf veel drama, vooral als er schijnbaar onverwacht een stuk afbrak. Techniek... of toch de wil van de steen? Ik besloot een dialoog aan te gaan met de enorme ruwe steen, die alleen met een takel op de werkbank kon komen, zo zwaar was hij. Ik had eigenlijk geen plan en stond open voor wat er zou gebeuren. Eerst wilde de steen verlost worden van de rotsachtige omhulling. Toen de beschermlaag afviel, kwam de naakte, ware aard van de steen aan de oppervlakte. En zo ontstond eerst een lange gleuf, een soort rivierbedding. Wat er vervolgens stapje voor stapje ontstond, waren twee verschillende kanten aan de steen. Aan de ene kant werd een ruimhartig volbloedig bol hart zichtbaar, terwijl aan de andere kant zich een geopende leegte ontwikkelde, een diep dal, omgeven door engelachtige vleugels. Het leek of de vleugels het hart aan de andere kant optilde.

Zie daar het mannenbeeld! Wit Carraramarmer, grijsblauw geaderd, op een zwart marmeren voet. Mijn inspiratie voor dit boek. Je kan dus niet zo maar een beetje hakken en beuken op marmer.Dan kneus je het materiaal en krijg je littekens in het materiaal. Beeldhouwen vraagt veel bekwaamheid en geduld, volharding en passie. En communicatie met de steen.

Wellicht geldt deze handelwijze ook voor het openen van het mannenhart en het inzicht krijgen in de gevoelens van de man.

 Over het boek

Al deze ervaringen met het relatiewerk en bemiddelingswerk, het Scheidingscafé en het Relatiecafé, de coaching en het mannenwerk hebben me inspiratie gegeven voor dit boek, mijn tweede alweer. De sterke impuls om iets te schrijven over mannengevoelens werd mij ingegeven door mijn indruk dat hier weinig over is geschreven, maar vooral ook door de reacties op mijn eerste boek ‘Verlicht je relatie’ en de vele uitspraken van met name vrouwen (en ook wel van mannen), over mannengevoelens, zoals bijvoorbeeld:

‘Alle mannen zijn voor 40% autistisch’, ‘Ik ken maar drie gevoelens bij mannen: woede, niks zeggen en geilheid’, ‘Hij zegt nooit wat, laat staan over gevoelens’, ‘Mannen hebben geen gevoelens, althans ik heb ze nog nooit gezien’, ‘Misschien heeft hij ze wel, maar hij praat er met mij nooit over’, ‘Ik heb hem onlangs voor het eerst zien huilen: toen zijn moeder overleed’.

Zo kwam ik op het idee om ditmaal een boek te schrijven dat niet alleen op mijn eigen ervaringen is gebaseerd, maar door ruim vijftig mannen te interviewen ook op andermans ervaringen stoelt. Een arbeidsintensief proces. De resultaten zijn in dit boek verwoord.

Naast de algemene beschouwingen over gevoelens van mannen zijn er waargebeurde emotionele verhalen opgenomen uit levens van mannen en hun - vaak intense - gevoelens. Op zich al de moeite waard om te lezen. Veel van deze verhalen zijn verrassend herkenbaar voor velen en roepen bij het lezen emoties op. Een toelichting is bij deze verhalen niet nodig, ze spreken voor zich. Ik ben dankbaar dat ik zoveel openhartige gesprekken heb mogen voeren met mannen, oud en jong, opa’s, vaders en zonen, werkend en thuis, homo en hetero.

Het boek heeft tot doel een inzicht te geven in mannengevoelens. Daarnaast zijn er ook manieren aangegeven hoe je met elkaar om kan gaan, een soort gebruiksaanwijzing, en hoe je elkaar kan bevragen, zodat je meer inzicht krijgt en beter kan omgaan met mannen en hun gevoelens. Eveneens voor een beter begrip van mannen ( en vrouwen) is een hoofdstuk opgenomen over ‘de binnenband’ en de beperkende overtuigingen die ook een rol spelen bij het uiten van gevoelens. Kortom, dit boek is naast verhalen en beschouwingen tevens een praktisch werkboek met eenvoudig toepasbare tips en adviezen.

‘Hebben mannen gevoelens?’

De rode draad van dit boek is dat mannen wel degelijk ook gevoelens hebben. De vraag is wil je dat weten en zo ja hoe kom je daarachter. Wat kan jij doen om de man te helpen en wat kan hij zelf doen om zijn gevoelens te uiten en te bespreken.

 

Dank voor het lezen van dit artikel. Heb je interesse in de resultaten van het onderzoek en ben je benieuwd naar de 63 gevoelsverhalen? Wil je weten wat je kunt doen om relaxed met mannen over gevoelens te praten? Het boek is bij ons te bestellen.

Een paar verhalen over mannengevoelens staan in dit artikel

Hieronder de inhoudsopgave.

1. Inleiding

2. Over gevoelens van mannen

3. Verhalen van mannen

4. Gebruiksaanwijzingen van mannen

5. Communicatie

6. De rol van overtuigingen

7. De rol van subpersonen

Over de schrijver

Boekenlijst

Dankwoord

Bijlagen:

1.Overzicht vrouwelijke en mannelijke energie

2.Bevragen en zelfbevragen

3.De beperkende en verruimende overtuigingen

4.De rijkdom van subpersonen

5.Autisme en kenmerken

6.De lagen in het brein

7.Tips samengevat

 

 

  • Praktijk H.v.Soelenlaan 33,
  • 2545 EV Den Haag.
  • 0650266644
  • KvK 70637334
  • NL59 INGB 0004 7433 25