relatietherapie, coaching, mediation, den haag
coaching,relatietherapie,mediation, den haag

 

Welkom in onze praktijk

voor team coaching in Den Haag

 

Team-coaching:

begeleiden van een team, bijvoorbeeld bij het versterken van de werkgemeenschap en teameffectiviteit, teamontwikkeling, bij conflicten in een team, bij start van een nieuw team. Honorarium voor zakelijke team coaching op aanvraag.

‚ÄčMannencirkel:

Praten en doen.

Begeleiden van mannen-ontwikkeling in een kleine groep van 5 tot 8 mannen, voor mannen die samen willen werken aan belangrijke mannen-thema's zoals broederschap, vertrouwen, durf, moed, trouw, omgaan met vrouwen en met je eigen vrouwelijke energie, gevoelens, werk, rust en meditatie, wijsheid. De mannen-groep komt maandelijks bij elkaar meestal met een thema en er is ook altijd ruimte om een actueel vraagstuk in te brengen en iets te delen. Begeleiding: Bert Ruitenbeek. Er zijn ook zakelijke mannengroepen, bijv. voor jonge trainees. 

Mannen ontwikkelen

In mijn werk met mannen, en ook in relatiecoaching en bij scheiding merk ik dat bepaalde thema’s bij mannen steeds weer terugkeren. Ook in de individuele coaching valt mij op dat mannen vaak de kracht en de richting missen, moeilijk initiatieven nemen en terughoudend zijn met het verbinden met andere mannen. Veel mannen gaan alleen hun weg, oningewijd en onbewust in het leven, dat kan je dus veranderen.

Controle en beteugelend gedrag

De jongen wordt uit de moeder, uit een vrouw geboren. Daarmee is het vrouwelijke in hem bestempeld. Hij mag zich ook in zijn man-zijn ontwikkelen, maar hoe? Is het mannelijk hormoon testosteron voldoende? Dat is de grote uitdaging. Op de basisschool treft hij vaak alleen juffen. Waar zijn de meesters? Vrouwen bepalen voor een groot deel zijn basisopvoeding. Zij geven meestal de grenzen aan van het gedrag van de jongen, en vrouwen houden doorgaans niet zo van wilde en avontuurlijke activiteiten... kortom de jongen krijgt te maken met veel controle en beteugelend gedrag. De moeder is doorgaans onvoorwaardelijk in haar liefde. Die onvoorwaardelijke liefde zoekt de man ook in zijn partner, maar wordt daar vaak in teleurgesteld. Of lijkt zijn partner meer de juf van de basisschool?

Spiegelen

De moeder leert de jongen over de mannelijkheid, over de vader, gezien door de ogen van een vrouw. De vader is vaak afwezig in het leven van de jongen. De vader is op afstand. Hij is druk aan het werk, het werk is doorgaans ook moeilijk uit te leggen. Als de vader thuis is, is hij moe of moet hij zijn eigen ding doen. Hoeveel vaders hebben echt tijd voor hun zonen? Samen stoeien en hutten bouwen, samen op avontuur de natuur in? Samen delen. Ontwikkelt de jongen zijn gevoelsleven door de vader, of alleen door de moeder? De jongen gaat op zoek naar zijn vader en later naar de koning. Waaraan kan de jongen zich spiegelen? Aan zijn vader of opa , aan een held uit een boek, van tv of uit een film? Aan de koning? Soms krijgt hij materiaal waaraan hij zich kan spiegelen zodat hij zich kan vormen als man. Vaak heeft de jongen dat niet, of zijn het mogelijk de ‘verkeerde’ voorbeelden, zoals bij machtswellust, agressie, vernieling, ruzie en oorlog. Soms komt er later - wellicht juist door het gemis aan de vader - een oudere man, een wijze man, de sterke koning - juist verzet tegen autoriteit, tegen de baas, tegen mannen in zijn omgeving. Tegenwoordig zijn wel steeds meer vaders thuis aanwezig en ook betrokken bij de opvoeding. Weten vaders wat ze met hun zonen moeten doen?

Zachtman

Elke man heeft mannelijke en vrouwelijke aspecten. De zogenaamde zachtman is een typisch verschijnsel dat in de zeventiger jaren (van de vorige eeuw) is ontstaan. De zachtman is vrouwelijk, liefdevol, tegen de oorlog en agressie. Hij is meer onderdanig aan de vrouw in plaats van gelijkwaardig, en leven-behoudend in plaats van leven-brengend van aard. Hij heeft de zogenaamde wildeman - die krachtdadig en geaard, moedig en recht door zee is - in zichzelf aan de ketting gelegd. De zachtman verzet zich met woorden en trekt zich terug als hij niet krijgt wat hij wil. Waar is de krijger, die gaat staan voor zijn doel?

Broederschap

Oudere, bij voorkeur wijze, mannen kunnen de jonge man op een doeltreffende manier inwijden. Dat gebeurt door de jonge man weg te halen bij de moeder en mee te nemen ‘het bos in’, naar de natuur en de wildernis. Inwijding in de mannelijke geest en ziel vindt plaats via rituelen, verhalen en acties, die de jonge man bij zijn kracht brengen. Zij laten hem ervaren hoe je kunt vertrouwen op jezelf en tevens op andere mannen, zij laten hem oefenen in het samen aanpakken van problemen, in het samen delen. Broederschap. Maar ook geven zij inzicht hoe het leven in elkaar zit, hoe het werkt. Ook leren zij hem hoe hij met gevoelens om moet gaan. In het hedendaagse mannenwerk en soms ook in therapie en workshops kan de man een (groot) deel van zijn inwijding alsnog inhalen. Vaak zijn de mannen dan al wat ouder en zijn er al littekens en wonden van het leven. Het is van groot belang dat de man na de inwijding zijn mannelijke en vrouwelijke energie volledig afgestemd mag gebruiken.

Mannengroep

In de ‘Mannengroep’ werken we aan het man-bewustzijn door in een kleine groep met (ca.7) mannen belangrijke thema's te bespreken, zoals broederschap, vertrouwen, kracht, durf, moed, trouw, aarding, omgaan met vrouwen en met je eigen vrouwelijke en mannelijke energie, gevoelens, de wond, werk, richting en visie, rust en meditatie. De mannen-groep komt maandelijks bij elkaar meestal met een thema en er is ruimte om een actueel vraagstuk in te brengen en iets te delen. Daarnaast is het ook fysiek doen, bijvoorbeeld door oefeningen, wandelingen, samen koken of zeilen. De mannengroep bestaat uit allerlei soorten mannen qua leeftijd, afkomst en beroep.

Reacties van deelnemers uit de mannengroep:

‘ nooit geweten dat dit bestond’

‘ wat een krachtige energie kwam er bij mij vrij!’

‘ heb nooit een vader gehad’

‘ dit heb ik dus al die tijd gemist’

‘ wow, wat een boost!

 

Kijk ik naar mannen op straat, op weg
Waar komen ze vandaan
En waar gaan ze naar toe
Het hoofd gelinked
De ogen leeg
Het hart op slot
Het bekken gewond

Matrix…

 

 

Leeuwenhart adviespraktijk , Den Haag, voor teamcoaching:begeleiden van een team, bijvoorbeeld bij het versterken van de werkgemeenschap en teameffectiviteit, bij conflicten in een team, bij start van een nieuw team. Opzetten van intern coachingsysteem met mentoren

 

 

 

  • Praktijk H.v.Soelenlaan 33,
  • 2545 EV Den Haag.
  • M 0650266644
  • E info@leeuwenhart.nl
  • KvK 70637334
  • Bank NL59 INGB 0004 7433 25

Twitter_newbird_boxed_blueonwhite