relatietherapie, coaching, mediation, den haag
coaching,relatietherapie,mediation, den haag

Voorkom ruzie in de auto ( AD september 2006 door Nicole Gommers) Met tips om het gezellig te houden.

Bij veel stellen is de sfeer in de auto geregeld explosief. Overstijgt het geschreeuw van u en uw partner het aantal decibellen van het voorbijrazende verkeer op de snelweg waar u rijdt? Met een beetje oefening kunt u ruzie in de auto voorkomen.

Het meest klassieke ‘autogevecht’: samen naar Zuid-Frankrijk rijden, maar al bij Parijs roemloos ten onder gaan. Zij houdt de kaart op z’n kop en begrijpt niet welke afslag er genomen moet worden, hij wordt roder en roder en ontploft. Prof. dr. J.A. Rothengatter, hoogleraar verkeerspsychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, onderschrijft dat veel ruzies in de auto over verdwalen gaan. “Het is evolutionair bepaald dat mannen en vrouwen elkaar niet begrijpen op het gebied van ruimtelijke oriëntatie. Dat is ontstaan in de oertijd, toen mannen op jacht gingen.” Dan was het buitengewoon handig als de man onthield dat hij bij de vierde boom linksaf moest om een grote troep sappige buffels tegen te komen. Ondertussen bleef moeder de vrouw thuis in de hut om voor schreeuwend grut te zorgen. "Zij heeft daarom haar ruimtelijk inzicht nooit zo goed kunnen ontwikkelen als haar mannelijke soortgenoten."

Ruzies over oriëntatie zijn dus niet úw schuld, maar die van ongeëmancipeerde voorouders. Misschien een geruststelling, maar behalve kaartlezen zijn er nog veel meel onderwerpen die in de auto tot gekijf leiden. Wordt u ook zo boos als uw gezelschap zit te vitten op uw rijstijl? Het is moeilijk te verkroppen, maar waarschijnlijk heeft hij/zij nog gelijk ook. “De bestuurder is altijd geneigd zijn kwaliteiten te overschatten. We noemen dat de controle-illusie.” Uw bijrijder ziet echter wel dat u een irritante snelheidsduivel bent die een sport maakt van bumperkleven. De passagier voelt zich oncomfortabel, wijst de chauffeur op zijn/haar fouten en voilà: een ruzie is geboren.

En tenslotte: het is helemáál geen goed idee tijdens het autorijden te vertellen dat u vindt dat uw partner vaker moet afwassen of dat u niet meer elke zondag langs de schoonouders wilt. “Autorijden is mentaal behoorlijk belastend, ook al ervaar je dat misschien niet zo. Je moet dat ding onder controle hebben en niet botsen. Dus je bent nooit in staat goed te luisteren en die ander aandacht te geven. Dat is echt teveel gevraagd.”

7 tips om het gezellig te houden

Praat in de auto niet over uw relatie

Volgens Prof. dr. J.A. Rothengatter, hoogleraar verkeerspyschologie, is het niet mogelijk om goed te rijden en tegelijkertijd een goed gesprek te voeren over pijnpunten in uw relatie. “Het gebeurt wel vaak, want de passagier ervaart intimiteit in de auto, en vindt het een goed moment eindelijk eens iets aan te kaarten. Maar de chauffeur reageert vaak niet adequaat.” Dat is dan weer aanleiding tot ruzie. Voelt u ter hoogte van knooppunt Oudenrijn toch de behoefte opborrelen om te discussiëren over het omhoog doen van de wc-bril? Stop dan met rijden! “Ga naar een parkeerplaats of neem een kop koffie bij het wegrestaurant.”

Ga het gevecht aan (op internet)

Wie rijdt er beter, hij of zij? Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer Achmea en rijinstructeurs aangesloten bij Bovag, blijkt dat er nog steeds veel vooroordelen zijn over ‘typisch’mannelijk en vrouwelijk rijgedrag. Populair: vrouwen gebruiken hun binnenspiegel als make-up spiegel en mannen peuteren in hun neus als ze in de file staan. Op www.vrouwenrijdenbeter.nl en www.mannenrijden.beter.nl kunt u voorgoed uitvechten wie een betere chauffeur is.

-Accepteer de ander

Volgens relatiepsycholoog Bert Ruitenbeek van praktijk Leeuwenhart (voor relatietherapie) is het accepteren van de ander de sleutel tot het voorkomen van ruzie. “Als je partner geen kaart kan lezen, of een vervelende rijstijl heeft, dan mag je wel zeggen dat het je ergert,maar je moet hem of haar in zijn waarde laten.” Er steeds weer boos om worden heeft geen zin, dan wordt ook die ander kwaad en onzeker. Wel kun je kijken of je samen de vaardigheden wat kunt opkrikken.

-Laat haar rijden, en hem kaartlezen

“Bij mannen zijn over het algemeen de kwaliteiten van de rechterhersenhelft iets beter ontwikkeld”, zegt Michel Hofman, wetenschapper van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschap. Dat betekent dat mannen meestal beter kunnen kaartlezen en dat levert nogal wat geruzie op. Volgens Hofman is het daarom slimmer als vrouwen rijden, en mannen de kaart hanteren.

-Koop een navigatiesysteem

Is kaartlezen echt altijd aanleiding tot ruzie? Dan kunt u overwegen een navigatiesysteem aan te schaffen. Het kost wat, maar levert ook een hoop op: vrede in de auto.

-Doe eens een sudoku

‘Meerijden’ en commentaar leveren op de rijstijl van uw partner is irritant, ook al heeft u gelijk. Houd uw wijsheden dus voor u. Dat wordt makkelijker als u een eigen tijdsbesteding heeft. Doe daarom een sudoku of stort u op het tellen van gele auto’s.

-‘Gezeur’ is een signaal

“We zijn niet gewend rechtstreeks te vragen om liefde en aandacht, daarom doen we het vaak op een negatieve manier, bijvoorbeeld door te zeuren. Dat gebeurt juist in de auto, want dan zit je op elkaars lip”, zegt relatietherapeut Bert Ruitenbeek. Een gouden regel om ruzie te voorkomen: “Vraag oprecht wat er aan de hand is. Rijd desnoods naar een parkeerplaats voor een goed gesprek en een knuffel.” Is u dat een tikkeltje te soft? “Met een goede ruzie is niks mis. Opkroppen is nooit goed.” Wees alleen extra voorzichtig in de auto, want heftig mopperen leidt tot ongelukken.”

Ruzie!

Uit onderzoek in opdracht van Halfords blijkt dat maar liefst 76 procent van de stellen ruzie maakt in de auto. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de grootste ergernissen kaartlezen en commentaar op de rijstijl van de ander zijn. Ook Centraal Beheer Achmea liet zeer recent onderzoek doen naar ergernissen in de auto: hieruit kwam voort dat 13.6 procent van de ondervraagde mannen zich ergert aan de rijstijl van echtgenote/partner. Zij omschreven de rijstijl van hun vrouw als ‘die van een oma’. Wat kaartlezen betreft: een kwart van de dames geeft grif toe dat zij hier niet goed in zijn. Volgens het Halfords-onderzoek praat eenderde van de stellen de ruzie –waarbij soms geschreeuwd wordt- direct uit. Veel vrouwen maken hun onvrede duidelijk door te zwijgen. Een klein deel van de ondervraagden kiest de makkelijke weg: zij zetten de radio harder als er ruzie dreigt.

  • Praktijk H.v.Soelenlaan 33,
  • 2545 EV Den Haag.
  • 0650266644
  • KvK 70637334
  • NL59 INGB 0004 7433 25