relatietherapie, coaching, mediation, den haag
coaching,relatietherapie,mediation, den haag

Het Alternatief - Craniosacraal door Floor de Booys, Haagsche Courant van 13 september 2003

Een verslaggeefster ondergaat voor het eerst de behandeling, lees over haar ervaringen.....

Steeds meer mensen 'shoppen' in de gezondheidszorg. Naast reguliere artsen bezoeken ze therapeuten uit het alternatieve circuit. Zorgverzekeraars vergoeden veel van deze behandelingen. Verslaggeefster Floor de Booys ondergaat een aantal van deze therapieën.

Alleen mijn schoenen moeten uit. Met kleren aan mag ik op de behandeltafel gaan liggen. Craniosacraal therapeut Loes Ruitenbeek staat aan het hoofdeinde en pakt met beide handen mijn achterhoofd vast. Haar vingertoppen precies op het aanhechtingspunt tussen nek en achterhoofd en met de duimen op mijn slapen: één van de handgrepen van de craniosacraal therapie. "Die naam schrikt veel mensen af", weet Loes Ruitenbeek uit ervaring. "Het is ook een moeilijk woord en het klinkt een beetje zweverig. Maar dat is een verkeerde indruk want het is juist een heel concrete therapie."In haar kleine, terra kleurige behandelkamer is het tijdens de sessie vrijwel helemaal stil. Geen new age muziek, wierook of etherische oliën om de geest van de cliënt in andere sferen te brengen. Alleen haar kleine, maar stevige warme handen die heel rustig de tien basishandgrepen langs de schedel, het ruggenmerg en het bekken uitvoeren.

Loes werkt al dertig jaar als fysiotherapeute. Een paar jaar geleden hoorde ze voor het eerst van craniosacraal therapie. "Een kennis met chronische nekklachten, vertelde heel enthousiast over een behandeling door een craniosacraal therapeut. Omdat ik als fysiotherapeut ook vaak mensen met nekklachten of andere chronische pijn behandel, was ik nieuwsgierig naar deze wondertherapie." Van het een kwam het ander. Loes deed de driejarige opleiding tot craniosacraal therapeut in Doorn en heeft sinds anderhalf jaar een eigen praktijk aan huis. Ze werkt ook nog een aantal dagdelen als regulier fysiotherapeut.

Tijdens de behandeling verbreekt Loes af en toe de stilte om te vragen of ik op dat moment iets voel. En bijna elke keer klopt dat. Ze is nog maar net bezig als ik plotseling een felle, stekende pijn voel opkomen in mijn linker schouder. Vreemd, want ik kwam zonder pijn binnen en ze gaat ook niet bepaald grof te werk. Het enige dat ze doet is een vlakke hand onder mijn heiligbeen en één hand op mijn buik leggen. "Via de handgrepen kun je heel goed veranderingen in het craniosacrale ritme voelen. Dat kan op pijn duiden, zoals nu bij jou het geval is. Het is moeilijk uit te leggen wat ik precies voel. Het is heel subtiel. Pulseren is de beste omschrijving. Ergens is het evenwicht verstoord." Bij mij heeft Loes waarschijnlijk oude pijn 'wakker' gemaakt. "Je lichaam heeft die pijn als het ware in het geheugen vastgezet. Daar voel je misschien niets van, maar er zit wel een blokkade waardoor de energie niet lekker kan stromen. En daar kunnen veel vage klachten uit voortkomen. Door deze behandeling word je geconfronteerd met pijn, emoties die je al tijden in je lijf en ziel draagt, zonder dat je je daar bewust van bent", vertelt Loes terwijl ze de handgreep iets verstevigt. Gelukkig wordt het niet veel pijnlijker. Ze vraagt me om met mijn aandacht naar die zere schouder toe te gaan en een poging te doen om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. "Daar moet je niet heel erg over gaan nadenken, maar gewoon zeggen wat er het eerst in je opkomt. Sommige mensen krijgen plotseling herinneringen aan oud zeer uit hun vroege jeugd terug."

Bij mij gebeurt dat niet. Ik blijf gewoon in het hier en nu op de behandeltafel van Loes liggen. Maar door me op de schouder te concentreren vloeit het vervelende gevoel wel langzaam weg. Ik blijf de rest van de week nadenken over waar die pijn nu zo plotseling vandaan kwam. Misschien neem ik vaak iets te veel hooi op mijn vork? Het is goed daar eens bij stil te staan in de hectiek van alledag. Loes is inmiddels overgegaan op een andere handgreep. Ze duwt heel licht op mijn keel. Het doet geen pijn, maar geeft me wel een heel benauwd gevoel en ik raak erdoor geïrriteerd. "Dat is een reactie die veel mensen hebben. In de keel zetten we onze emoties vast. We hebben vaak letterlijk een brok aan onverwerkte emoties in de keel. Soms komen die emoties tijdens de behandeling in één keer los. Dat kan best heftig zijn." Bij mij komt het niet tot een uitbarsting van onverwerkte gevoelens. Maar de dagen erna heb ik het idee dat ik wel wat emotioneler ben dan normaal. Of verbeeld ik me dat maar?

De rest van de ongeveer een uur durende behandeling verloopt ontspannen. Af en toe voel ik ergens iets tintelen, maar verder is het een heel prettige, rustige vorm van masseren. Maar ik heb wel het idee dat Loes iets in gang heeft gezet. Ik ben me de dagen erna bewuster van mijn lichaam, ik voel dingen beter. "Dat 'is al winst, want als je je bewust bent van je lichaam ga je minder snel over je grenzen heen. Veel mensen zitten zó in hun hoofd, dat ze hun lichaam helemaal vergeten."
Het aantal behandelingen wisselt per persoon. Het patiëntenbestand van Loes Ruitenbeek is zeer gevarieerd. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en zelfs baby's krijgt ze op haar behandeltafel. "Craniosacraal therapie kan wonderen doen bij drukke, overgevoelige kinderen en huilbaby's." Volgens Loes kan het huilen worden veroorzaakt doordat de baby tijdens de bevalling in de knel heeft gezeten. "Daardoor kan het kindje uit evenwicht zijn geraakt. De behandeling van deze kindertjes is vaak zeer intensief. De aanrakingen veroorzaken een enorme ontlading die met veel gehuil gepaard gaat. Daarna vloeit alle spanning uit het kleine lijfje weg. Heel mooi om mee te maken. Kinderen staan vaak heel open tegenover lichamelijke aanrakingen, volwassenen zijn daar vaak toch wat huiveriger voor, die laten me niet altijd helemaal toe."

Een onbekend lichaamssysteem

Grondlegger: De Amerikaanse osteopatisch arts John Upledger ontdekte begin jaren zeventig een toe nog onbekend lichaamssysteem: het craniosacraal systeem. Dat systeem bestaat uit vliezen (membranen) en de cerebrospinale vloeistof, die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen.

Het craniosacraal systeem strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond - het sacrale deel. Binnen het craniosacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenen/ruggenmergvloeistof regelmatig toe en af. Het drukverschil dat daardoor ontstaat, veroorzaakt een ritmische beweging van het hersenvlies en schedelbeenderen.

Doel: De craniosacraal therapie probeert dit ritme weer in evenwicht te brengen. Dat kan namelijk verstoord raken door een ongeluk, operatie of een zware bevalling. Vage klachten als hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen kunnen het gevolg zijn. De craniosacraal therapeut probeert het evenwicht weer te herstellen door een reeks van tien handgrepen langs de schedel, ruggengraat en bekken uit te voeren.

Opleiding:

Bij het Upledger Instituut Nederland in Doorn wordt sinds 1990 de opleiding tot craniosacraal therapeut gegeven. Als toelatingseis geldt dat de cursisten minimaal een basisopleiding op HBO niveau moeten hebben in de gezondheidszorg. De opleiding tot craniosacraal therapeut duurt drie jaar. Er zijn in Nederland 122 gecertificeerde therapeuten. Een verwijzing door de huisarts of specialist is niet per sé noodzakelijk voor een behandeling door een craniosacraal therapeut.

  • Praktijk H.v.Soelenlaan 33,
  • 2545 EV Den Haag.
  • 0650266644
  • KvK 70637334
  • NL59 INGB 0004 7433 25